Zonneboiler

Zonneboiler

Op het eerste gezicht lijkt deze investering niet echt de moeite waard, maar je kunt door een zonneboiler aan te schaffen ook gebruik maken van een subsidie. De ISDE van de overheid steunt het aanschaffen van zonneboilers en hiermee zal de prijs naar beneden gaan. Uiteraard zijn hier wel de nodige eisen aan verbonden, dus het is goed dat je deze doorleest voordat je ‘em aanschaft. De subsidie loopt tot en met 31 december 2020.

De kosten

Zonneboilers zijn goedkoper dan zonnepanelen en voor een paar duizend euro’s kun je al een mooie installatie bezitten. De prijs die jij betaalt wordt bepaald door de omvang van de installatie, door het type zonnepanelen dat je kiest en ook door het type zonneboiler. Je kunt een kleine zonneboiler bijvoorbeeld alleen gebruiken voor het water en een grote installatie om zowel je sanitaire- als je verwarmingswater mee op te warmen.

De prijsopbouw

Het installeren van een zonneboiler is vaak niet erg tijdrovend en gemakkelijker dan van zonnepanelen. Er moet een aansluiting gevonden worden op je water, de collectoren moeten op het dak worden geplaatst en de koppeling tussen de collectoren en het opslagvat moet worden gemaakt. De grootste bijdrager aan de prijs zijn dus de materialen en deze nemen maar liefst 70% in beslag.

Dit betekent dat je door goed marktonderzoek te doen, door koopjes en aanbiedingen te vinden en door ook tweedehands zonneboilers te overwegen, aardig wat geld op de totaalprijs kunt besparen. De montage van de zonneboiler neemt 30% van de totaalkosten in en dit is inclusief 5% voorrijkosten. Deze kun je besparen door de zonneboiler zelf te installeren. Houd er wel rekening mee dat je dan de subsidie van de Rijksoverheid misloopt.